
در این مطلب به تحلیل کارنامه ارشد که توسط سازمان سنجش منتشر می شود می پردازیم. تحلیل کارنامه ارشد برای انتخاب رشته ارشد، بسیار ضرروی است.
بخش های مختلف کارنامه ارشد
بخش های مختلف کارنامه ارشد، به شرح موارد زیر است:
- اطلاعات و مشخصات ثبت نامی
- اطلاعات رشته امتحانی
- درصدهای دروس
- کد ضریب ها، نمره کل و رتبه ها
- کد دسترسی به انتخاب رشته ارشد دانشگاه آزاد
حالا به ترتیب به تحلیل بخش های مختلف کارنامه ارشد می پردازیم.
نکات اطلاعات و مشخصات ثبت نامی کارنامه ارشد
اولین بخش از کارنامه ارشد مربوط است به اطلاعات و مشخصات ثبت نامی داوطلبان کنکور ارشد. در تصویر شماره 1، می توانید نمونه ای از این بخش را مشاهده کنید.

مهم ترین نکات درباره اطلاعات و مشخصات ثبت نامی کارنامه ارشد شامل دو نکته است:
نکته اول: سهمیه ثبت نامی شما با سهمیه نهایی شما باید یکسان باشد. در غیر این صورت باید به سازمان سنجش اطلاع دهید.
نکته دوم: معدل شما باید دقیقاً برابر با معدل شما در مدارک تحصیلی باشد. در غیر اینصورت شما به خاطر مغایرت معدل در کنکور ارشد، در صورت قبولی، لغو قبولی خواهید شد.
توجه داشته باشید که برای دانشجویانی که هنوز مدرک نگرفته اند، باید در هنگام ثبت نام کنکور ارشد، گواهی معدل تا پایان آخرین ترم تحصیلی تا زمان ثبت نام کنکور ارشد را پر و به تأیید آموزش دانشگاه رسانده باشند. معدل آنها باید با معدل این گواهی یکسان باشد.
افراد فارغ التحصیل هم باید دقیقاً معدل مدرک خود را در این قسمت ببینید و حتی یک صدم اختلاف هم باعث دردسر و حتی لغو قبولی شما خواهد شد، حتی اگر رتبه یک کنکور شده باشید.
نکات اطلاعات رشته امتحانی کارنامه ارشد
در تصویر شماره 2، نمونه ای از این بخش را مشاهده می کنید.

مهم ترین نکات این بخش از کارنامه ارشد شامل موارد زیر است:
نکته اول: وضعیت مجاز بودن کلی شما به انتخاب رشته در این بخش به شما اعلام می شود، ولیکن مجاز بودن یا نبودن شما به انتخاب رشته دوره های روزانه و نوبت دوم در آخرین بخش اعلام می شود.
نکته دوم: معدل موثر، به معنای معدل واقعی شما نیست و سازمان سنجش با توجه به نوع دانشگاه و اعتبار دانشگاه شما در رشته ای که خوانده اید، ضریب افزایشی برای شما در نظر گرفته است. این ضریب بنا بر اعتبار دانشگاه عددی بین 1 تا 1.1 می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر به مطلب زیر مراجعه کنید.
تأثیر معدل در کنکور ارشد و مفهوم معدل موثر
نکته سوم: اگر در کنکور کارشناسی ارشد، هم رشته اصلی و هم رشته شناور شکرت کرده باشید، همانند همین بخش را برای رشته دوم نیز خواهید داشت.
نکات درصدهای دروس در کارنامه ارشد
این بخش، عملاً فقط برای اطلاع شما از درصدهایی که در دروس مختلف زده اید، آورده شده است. نمونه ای از این بخش را در تصویر شماره 3، می توانید مشاهده کنید.

این درصدها، نمره علمی و رتبه شما را به وجود می آورند که این اطلاعات مهم در آخرین بخش کارنامه قرار گرفته است. تنها نکته درباره این بخش از کارنامه ارشد این است که اگر اعتراضی به درصد دروس خود دارید، می توانید در بازه انتخاب رشته ارشد، به سازمان سنجش اعلام کنید.
تحلیل کد ضریب ها، نمره کل و رتبه ها در کارنامه ارشد
مهم ترین بخش از کارنامه ارشد، تحلیل کارنامه ارشد برای کد ضریب ها، نمره کل و رتبه های شماست. در تصویر شماره 4، نمونه ای از این بخش کارنامه ارشد را مشاهده می کنید.

اولین ستون این جدول، کد ضریب هاست. در دفترچه ثبت نام کنکور ارشد، کد ضریب ها و گرایش های زیر مجموعه این کد ضریب ها آورده شده است. اگر به دنبال مفهوم کد ضریب ها و لیست رشته و گرایش های این کد ضریب ها در رشته خود هستید، می توانید از طریق جستجو در سایت به مطلب مرتبط با کد ضرایب رشته خود دسترسی پیدا کنید.
همه اطلاعات اصلی کارنامه ارشد، براساس کد ضریب ها برای شما دسته بندی شده است. در کارنامه ارشد به تعداد کد ضریب در رشته شما، نمره کل و رتبه، درج می شود.
حال به ترتیب به تحلیل کارنامه ارشد برای بخش های این جدول مهم می پردازیم.
نمره کل: جمع تراز علمی شما و تراز معدل موثر شما، نمره کل شما را به وجود می آورد. این نمره کل، اساس این است که شما در هر کد ضریب چه رتبه ای را به دست می آورید.
رتبه در سهمیه: با توجه به سهمیه ای که داشته اید، رتبه شما در سهمیه درج شده است. توجه کنید که رتبه در سهمیه، مهم ترین بخش کارنامه ارشد است. رتبه در سهمیه، تعیین کننده قبولی نهایی شما در کنکور ارشد می باشد.
رتبه بدون سهمیه: رتبه بدون سهمیه در کارنامه ارشد، همان رتبه کشوری شماست. رتبه بدون سهمیه برای داوطلبان سهمیه آزاد، بی اهمیت است ولی برای داوطلبان سهمیه های ایثارگری قدری اهمیت دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه گزینش در سهمیه های ایثارگری به تأثیر و نحوه گزینش سهمیه های ایثارگری در کنکور ارشد، مراجعه کنید.
آخرین رتبه مجاز در سهمیه در دوره های روزانه و نوبت دوم: این بخش به معنای آخرین رتبه ای است که حق انتخاب رشته در دوره های روزانه و نوبت دوم دانشگاه های دولتی یا سراسری را دارد. اگر رتبه شما در سهمیه از این رتبه بیشتر باشد، شما مجاز به انتخاب دوره های روزانه و نوبت دوم در انتخاب رشته ارشد نخواهید بود.
نتیجه دوره های روزانه و نوبت دوم: مجاز شدن یا نشدن شما برای انتخاب دوره های روزانه و نوبت دوم در این بخش به شما اطلاع داده می شود.
رتبه در سهمیه در سایر دوره ها: در این بخش از کارنامه ارشد، رتبه شما در سهمیه ثبت نامی برای دوره های پردیس خودگردان، مجازی، پیام نور، غیرانتفاعی و دانشگاه آزاد درج شده است. همین رتبه در سهمیه، ملاک و تعیین کننده قبولی شما در این دوره ها خواهد بود.
آخرین رتبه مجاز در سار دوره ها: در این بخش از کارنامه ارشد، آخرین رتبه ای که حق دارد انتخاب رشته ارشد را به صورت کلی انجام دهد، درج شده است. اصولاً همه برای انتخاب رشته ارشد مجاز می شوند. البته منظور دوره های غیر از روانه و نوبت دوم است.
نتیجه در سایر دوره ها: مجاز شدن یا نشدن شما به انتخاب رشته ارشد در سایر دوره ها در این بخش از کارنامه ارشد به شما اعلام شده است.
توجه کنید که انتخاب رشته ارشد دانشگاه آزاد، جداگانه و در سایت دانشگاه آزاد انجام می شود. ملاک انتخاب رشته ارشد دانشگاه آزاد، همین کارنامه ارشد منتشر شده توسط سازمان سنجش و رتبه شما در سهمیه در بخش سایر دوره ها می باشد.
کد مربوط به انتخاب رشته ارشد دانشگاه آزاد
در انتهای کارنامه ارشد و مطابق با تصویر شماره 5، کدی با عنوان کد دسترسی به انتخاب رشته ارشد در دانشگاه آزاد به شما داده شده است.

با وارد کردن این کد در سایت انتخاب رشته ارشد دانشگاه آزاد، شما می توانید با توجه به اطلاعات همین کارنامه ارشد، برای انتخاب رشته ارشد دانشگاه آزاد اقدام کنید.